Categories
Blog

Nu ar fi corect sa tac

Din dorinta de a face lucrurile diferit, Comitetul Director al Federatiei Romane de Tenis si-a exprimat intentia in mod voluntar de a informa membrii despre activitatea desfasurata prin publicarea proceselor verbale pe site-ul oficial. In fond, un demers constructiv, dar pe termen scurt: cu o ritmicitate de invidiat la inceput [in perioada martie 2013 – 8 procese verbale intr-o luna calendaristica], ulterior cu intarzieri majore si din iunie 2014 publicandu-se absolut nimic.

Dintr-o data, totul s-a schimbat prin Raportul de activitate al Federatiei Romane de Tenis pe cei doi ani de mandat.

Este clar ca membrii sunt importanti in preajma Adunarilor Generale, dar inactivi in Adunarile Generale. Votul lor e absolut necesar, la fel si obtinerea lui prin orice mijloace. Luati-o ca o constatare, demonstrabila prin fapte.

La fel de clar este ca nu dorinta de informare a membrilor a fost motivul raportului, ci raspunderea la acuzatiile ce i se aduc Comitetului Director de catre reprezentantul clubului Pamira din Sibiu.

Se propune o schimbare in urmatoarea Adunare Generala; nu sunt convins de asta.

In acest context, jocurile de putere nu ma intereseaza si nu scriu aceste randuri in favoarea cuiva, cum nu cer schimbarea cuiva. Adevarul este ca nu am nimic personal cu Comitetul Director, insa:

1. a pus si pune intr-o lumina favorabila fapte ce sunt categoric expuse diferit fata de realitate [in unele cazuri sunt expuse incomplet];
2. a intrat cu rea credinta si in necunostinta de cauza in proiecte functionale in momentul preluarii conducerii federatiei, tranformand activitatea intr-un amalgam nefunctional.

Astfel, nu ar fi corect sa tac cand se incearca, din nou, dezinformari. Si scriu punctual despre un singur caz, desi sunt mult prea multe [din pacate]:

In Raportul de activitate al Federatiei Romane de Tenis pe cei doi ani de mandat se mentioneaza:

“Tot in ajutorul antrenorilor, a fost reinfiintat, in decembrie 2014, Colegiul Antrenorilor care are ca principal scop ”organizarea, controlul si perfectionarea antrenorilor (inclusiv a celor federali sau de lot) si instructorilor de tenis”. In cele 3 luni de activitate au avut loc 5 sedinte de lucru în care s-a reusit imbunatatirea mai multor aspecte, cum ar fi:

– Regulamentul de Functionare al Comisiei de Antrenori FRT
– stabilirea criteriilor care stau la baza formarii Loturilor Nationale reprezentative FRT;
– stabilirea criteriilor de baza pentru a fi lot reprezentativ FRT,
– reinoirea contractului FRT – SNA (Scoala Nationala de Antrenori) si altele.”

Prin cele de mai sus mi se transmite indubitabil informatia ca Regulamentul de Functionare al Comisiei de Antrenori FRT s-a imbunatatit, ceea ce este un prim lucru neadevarat. Regulamentul postat pe site-ului federatiei si cel existent pana in decembrie 2014 este identic. Inclusiv greselile de redactare !

Apoi, in baza Regulamentului de Functionare al Colegiului de Antrenori din cadrul FRT [denumirea corecta a comisiei centrale de specialitate] se mentioneaza:

“Art.1 FUNCTIONAREA SI SCOPUL

1.1 Colegiului de Antrenori al FRT are ca scop organizarea, controlul si perfectionarea antrenorilor (inclusiv a celor federali sau de lot) si instructorilor de tenis.

1.2 Colegiul de Antrenori al FRT functioneaza in baza prezentului Regulament si a statutului FRT.”

Adaug:

“Art. 2 COMPONENTA

(…)

2.5 La sedintele Colegiului de Antrenori participa un reprezentant al FRT in relatia cu SNA, precum si reprezentanti ai antrenorilor federali desemnati de catre Directorul General al FRT.

2.6 Rolul reprezentantilor antrenorilor federali este unul informativ-consultativ, acestia neavand drept de vot in luarea deciziilor Colegiului de Antrenori.”

In aceste conditii, “Membrii Colegiului de Antrenori impreuna cu antrenorii de lot participanti la Winter Cup s-au intrunit azi 28.02.2015 la Centrul National de Tenis.”, discutand si convenind urmatorul aspect:

“Antrenorii federali si Capitanii de Fed Cup si Davis Cup sa aiba drept de vot in colegiu. s-a votat si s-a aprobat in unanimitate.” [Proces verbal –Colegiul Antrenorilor 28 februarie 2015, pct 5; document postat in sectiunea “Antrenori” din site-ul oficial]

Trecand total si peste:

“Art. 5 ATRIBUTIILE COLEGIULUI DE ANTRENORI,

(…)

 j) analizeaza activitatea Antrenorilor Federali, a Capitanilor echipelor de Cupa Davis si Fed Cup in urma unei informari scrise”.

Constat indubitabil ca “In cele 3 luni de activitate au avut loc 5 sedinte de lucru in care s-a reusit imbunatatirea mai multor aspecte” este o afirmatie eronata [cel putin in relatie cu cele mentionate in randurile raportului Comitetului Director] si, poate ceea ce este mult mai important, Colegiul Antrenorilor a incalcat propriul regulament de functionare, iar Comitetul Director a girat intr-un raport oficial.

Am eu ceva cu Comitetul Director [sau Colegiul Antrenorilor] ? Nu, si nu sunt nostalgic asa cum mi se reproseaza.

Sa ma fac ca nu vad ca ceea ce se pune intr-o forma de reusita nationala este o incalcare a propriilor regulamente? Asta nu se va intampla vreodata, indiferent de comisie, colegiu, persoana. O pot percepe si altfel, ca ei au ceva cu mine.

Comitetul Director ar trebui sa respecte statutul federatiei si anume:

Art 37, pct 5: “Comitetul Director decide denumirea, modul de organizare si functionare precum si componenta nominala a Comisiilor centrale de specialitate ale FRT”

Art 38, pct 4: “Principalele atributii ale Comitetului Director sunt:”
(…)
f) “aproba structura si componenta nominala a comisiilor centrale ale FRT, precum si suspendarea sau eliberarea din functie a membrilor respectivei comisii; coordoneaza activitatea acestora, avAnd competenta de a desfiinta hotararile si de a lua decizii noi, ca ultima instanta de recurs;”

E decizia lor ce vor face, precum si a membrilor ce vor sa auda in Adunarea Generala.

Pe mine m-ar bucura sa se spuna lucrurilor asa cum sunt, iar cei ce au vrut si vor in continuare sa sprijine activitatea executivului federatiei sa o faca prin fapte, in baza celor scrise. Nu i-a obligat nimeni, nu ii obliga nimeni si totodata nu ii va obliga nimeni sa faca ceea ce fac.

Inteleg si ca statutul si unele regulamente nu sunt perfecte, insa una e sa le schimbi si apoi sa iti desfasori activitatea in baza lor si alta este sa iei decizii total impotriva. In plus, sa mai si spui ca e o realizare.

Pana la urma, un Paste Fericit voua !

Cu drag,

3 replies on “Nu ar fi corect sa tac”

Of, de ar fi numai atat. Dar nu este. Dezinformarea, lipsa de interes, capacitatea de a lasa intotdeauna loc de discutii si banuieli de trafic de influenta, actuni cel putin bizare ale comisiilor sunt tot atatea motive de ingrijorare. Si se pare ca Vecerdea are niste argumente destul de solide sa ceara demisia Comitetului Director si al Presedintelui. Ultimele discutii dintre parti se pare ca s-au incheiat in coada de peste. Oricum, tenisul nu are de castigat. Hristos a inviat! Sa fiti sanatosi, bucurosi si sa ptreceti cu pace si liniste!

Nu cred ca se va modifica ceva in urmatoarea Adunare Generala, insa e doar un punct de vedere. 

Argumentele sunt solide spuneti dumneavoastra, poate ca asa este. Totusi, modul de prezentare si alternativa oferita duc intr-o zona deloc confortabila. Si asta e un alt punct de vedere. 

Tonul ridicat, discutiile intre parti si negocierile de functii  sunt adevarate. Trecem printr-o situatie in care tenisul a devenit un instrument de satisfacere a orgoliilor masculine, iar asta va continua.  

Cu drag, 

Domnilor, cer o parere referitor la Departamentul “Excelenta” anuntat de catre Federatie. Cred ca de la anul voi aduce copilul in Franta si voi uita definitiv de ce se intampla in tara… 
Cu stima,
Radu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *